Rezultate-LIFEȘTIRI
 

ONG-uri de mediu în vizită în zona Carpathia

By 27 august 2020 No Comments
 
 

Între 17-19 august, unii dintre cei mai importanți reprezentanți ai ONG-urilor de mediu din România au fost oaspeți de seamă ai proiectului Carpathia.

De-a lungul zilelor planificate, peste 20 de experți în conservarea naturii, persoane de decizie în cadrul organizațiilor pe care le reprezintă, au avut ocazia să cunoască o parte din echipa FCC și ProPark și să facă cunoștință cu activitatea începută acum mai bine de 10 ani în sudul Munților Făgăraș.

Prima zi a fost alocată unei mese rotunde, întâlnire în cadrul căreia reprezentanții fundației au avut ocazia să prezinte cele mai importante realizări structurate pe cei 5 piloni ai activității FCC: conservare păduri, reconstrucție ecologică, faună sălbatică, comunicare și comunități locale și afaceri verzi, bazate pe natură.

Interesul musafirilor noștri însă a atins cu adevărat cele mai înalte culmi a doua zi pe care am petrecut-o în totalitate pe teren. Vremea bună din data de 18 august ne-a ajutat să ajungem în toate zonele importante ale proiectului Carpathia. Astfel, am vizitat o serie de pepiniere pe care FCC le-a dezvoltat pe Valea Dâmboviței, am vizitat și unul dintre primele șantiere de reconstrucție ecologică și am văzut ce înseamnă o muncă susținută în vederea renaturării unor zone afectate de tăieri. De asemenea, am văzut și zone distruse pe care le avem în plan spre replantat, însă și puieți de care încă avem grijă pentru viitoarele păduri. Centrul Educațional de la Richita a fost și el vizitat, loc în care vizitatorii noștri au văzut că se poate construi o clădire eficientă energetic și abia așteaptă să o viziteze când va fi gata. Zona Poiana Tămaș și observatorul de faună sălbatică de la Bunea au fost un alt loc foarte important în vederea demonstrării faptului că se poate să faci turism bazat pe natură, iar acest turism poate să aducă o sursă de venit consistentă în comunitățile locale. Finalul zilei ne-a găsit în zona țarcurilor primilor zimbri din Munții Făgăraș, țarc care le-a fost casa până în luna mai 2020 celor 8 zimbri aduși în toamna anului trecut, acum în libertate, și care îi va găzdui în lunile care urmează pe viitorii zimbri care vor poposi în zonă.

Ultima zi de întâlnire a fost destinată discuțiilor și clarificărilor legate de cele văzute pe teren și stabilirea împreună a unei colaborări în vedere protejării și conservării Munților Făgăraș pe termen mediu și lung.

Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului „Crearea unei zone de natură sălbatică în Munții Făgăraș”, cu sprijin financiar prin programul ELP, activitatea 4.1. Informații despre proiect puteți găsi aici.