Lucrurile bune se construiesc împreună, învățând unii de la alții, schimbând idei, vorbind despre oportunități, proiecte și îngrijorări.
Consiliul Județean Sibiu ne-a invitat să discutăm, direct în teren, oportunități de proiecte și acțiuni care pot susține dezvoltarea comunităților locale prin valorificarea naturii și a obiectivelor naturale, ca urmare a vizitei pe care au avut-o, la mijlocul lunii aprilie, în aria de proiect a Fundației Conservation Carpathia, în județul Argeș.
Astfel, în perioada 12–13 mai, o echipă din cadrul Fundației Conservation Carpathia a vizitat locații din comunele Arpașu de Sus, Arpașu de Jos, Porumbacu de Jos, Avrig, Turnu Roșu, Racovița, Boița – pentru a analiza oportunitatea realizării de trasee tematice, a unui centru de educație pentru natură dedicat zonei de nord a Munților Făgăraș, centre de vizitare, precum și alte proiecte care pot susține viziunea creării unui parc național în Munții Făgăraș.
Partea a doua a vizitei a fost dedicată prezentării unor exemple de bună practică pentru natură și oameni, implementate de Consiliul Județean Sibiu: proiectul de turism lent – SlowDown, sustenabilitate și ecoturism, Țara Colibelor și Burduf Challenge, programul „Anii Drumeției”, precum și viziunea Muzeului Astra Sibiu, prin care patrimoniul cultural este integrat armonios cu cel natural.
Deși există voci care pun la îndoială intențiile noastre, am subliniat din nou că:
- Misiunea fundației este de a crea un parc național în Munții Făgăraș, însă e necesar ca acest parc să fie creat împreună și cu acordul comunităților locale..
- Nu intenționăm să achiziționăm păduri în nordul Munților Făgăraș, chiar dacă circulă numeroase zvonuri. În partea de sud a Munților Făgăraș contextul și situația a fost complet diferită. Acolo pădurile au fost retrocedate persoanelor private, în parcele de 10, 20 sau 50 de hectare. După reîmproprietărire, mulți dintre proprietari și-au dorit să le vândă pentru că nu generau un câștig economic sustenabil, ci implicau doar costuri. Astfel, multe dintre aceste păduri au fost achiziționate de firme de exploatare și tăiate la ras. Acesta a fost motivul pentru care Fundația Conservation Carpathia a început să cumpere păduri – pentru a le salva de la exploatare și a le proteja. Aceste păduri sunt temporar în proprietatea noastră, însă, în momentul în care statul român va crea un parc național la standarde înalte, le vom dona.
Există multe zvonuri conform cărora dorim să cumpărăm Munții Făgăraș și păduri în partea de nord. Acestea sunt complet neadevărate, deoarece pădurile din zonă aparțin composesoratelor și unităților administrativ-teritoriale și nu pot fi vândute. - Se spune că, odată creat un parc național, oamenii nu vor mai avea acces în pădure și nu vor mai putea desfășura activități economice. Înțelegem aceste îngrijorări, însă trebuie să știți că un parc național creat cu participarea comunității va fi diferit. Comunitățile vor contribui la stabilirea zonării, adică a zonelor în care pot avea loc activități economice și a celor cu restricții. Chiar și în prezent, în parcurile naționale se desfășoară activități economice, iar oieritul, culesul de fructe de pădure și ciuperci, precum și activitățile de ecoturism sunt încurajate, fiind activități tradiționale. Este important ca toate acestea să respecte zonarea și regulamentul de funcționare al parcului.
- Rolul nostru nu este să interzicem sau să impunem restricții. Toate reglementările sunt create de guvern și au un rol. Noi suntem parte a societății civile și venim cu implicare, proiecte și o viziune de dezvoltare.
- Suntem orientați către oameni, chiar dacă suntem o fundație de conservare. Credem că astăzi niciun proiect de conservare nu poate funcționa fără implicarea oamenilor și fără a oferi oportunități pentru aceștia. Considerăm că un parc național este atât un instrument important pentru protejarea zonelor rurale, prin care acestea primesc apă, răcoare în timpul verii și aer curat, dar este și un instrument important pentru a atrage vizitatori în zonă și pentru a contribui astfel la crearea unei economii sănătoase și durabile.